Redningen for de som trenger hjelp - Yrkesfag
Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Tharline Storebø jobber som helsefagarbeiderlærling i Askøy kommune. Foto: Arvid The legend Steen)

– Når jeg kommer hjem fra jobben min som helsefaglærling, så vet jeg at jeg har hjulpet mennesker til en bedre hverdag. Det betyr mye for meg i hverdagen, og er en av grunnene til at jeg ønsker å bli helsefagarbeider, sier Richard.

Les mer om hvordan det er å være lærling

God lønn under utdanning

Richard og Tharline er godt i gang med sin læretid. Utdanningsforløpet er slik: To år på videregående skole, etterfulgt av to år i lære. Utdanningens mållinje er fagbrev i helsearbeiderfaget.

Begge får drøyt 305 800 kroner under sin lærlingperiode, og vil få et fagbrev ved bestått eksamen. Arbeidsmarkedet skriker etter faglært personell i helsevesenet.

 Innen helsefagarbeider-yrket mangler det i dag 18 000 personer, viser en landsdekkende statistikk. Hverdagen for mange på sykehjem og enkelte andre helsetjenester er at de ufaglærte må ta vare på dem. Det liker ikke Tharline, som ser for seg en lang karriere i hvitt.

Helsefagarbeidere gjør et viktig arbeid! Les mer om hva det vil si å være med på å gjøre dette arbeidet.

Mange veier åpner seg med et fagbrev innen helsefag.

Tharline Storebø, helsefaglærling

- Man får en million av gode opplevelser gjennom å jobbe som helsefagarbeider, sier helsefaglærlingene Richard August Fauskanger og Tharline Storebø i Askøy kommune. (Foto: Arvid Steen, Kaiman)

- Man får en million av gode opplevelser gjennom å jobbe som helsefagarbeider, sier helsefaglærlingene Richard August Fauskanger og Tharline Storebø i Askøy kommune. (Foto: Arvid Steen, Kaiman)

Tar vare på de svakeste

– Jeg har en oppriktig interesse av å ta vare på folk og hjelpe de som er syke. Som helsefagarbeider kommer jeg tett på folk, og er med å gjøre en positiv innsats for mennesker som trenger hjelp til det meste. Det gir meg mye å ha en givende jobb hvor jeg får gjort en forskjell, sier hun.

 Hun er også fornøyd med lønn under utdanning. I løpet av læretiden har hun også fått en studiereise til Afrika.

 – Jeg får en god månedslønn, og kan legge opp penger til eventuell bolig eller videre utdanning, sier hun.

Virker dette spennende? Her kan du søke læreplass

Åpner veier med fagbrev

Tharline skal opp til faprøve til sommeren. Etter den er bestått, er hun ikke helt sikker på hva hun skal gjøre videre.

 – Mange veier åpner seg med et fagbrev innen helsefag. Jeg har lyst å jobbe innen fagfeltet rus- og psykiatri. Etter hvert kan det hende at jeg utdanner meg til sykepleier eller tar videreutdanning på en fagskole. Men akkurat nå trives jeg som helsefagarbeider. Så får vi se hva jeg ender opp med til slutt. Men en ting er sikkert: jeg blir værende i helsesektoren. Her er det bruk for meg, smiler hun.

Hvilke personlige egenskaper er viktig for denne utdanningen?

- At man er utadvendt. Vi møter mennesker i alle sammenhenger, også i krise. Å være god å kommunisere er en nødvendighet, og også det å kunne sette seg inn i pasientens situasjon, sier Tharline.

Vi tjener drøyt 305 800 kroner under sin lærlingperiode, og får fagbrev ved bestått eksamen. Arbeidsmarkedet skriker etter faglært personell i helsevesenet.

Richard August Fauskanger, helsefaglærling

Fra mekanisk til helsefag

Richard på sin side er en av få mannlige helsefagarbeidere på Kleppestø sykehjem hvor han utfører deler av sin praksisperiode. Han trives langt bedre her, enn ved mekaniske fag som han startet opp med.

 – Mekaniske fag var «ikke helt meg». Tilfeldighetene førte meg til helsefag, og her trives jeg veldig godt. Det er tidvis en tung jobb, både psykisk og fysisk, men det gir så utrolig mye igjen. Å være helsefagarbeider er en kreativ jobb, hvor man møter mange mennesker og må løse problemer man ofte ikke har vært borti før. At det er få menn her plager meg ikke, men vi kunne godt vært flere, sier han.

Les mer på Hordaland Fylkeskommune

Gutt og lurer på en jobb i helsevesenet? Sjekk denne videoen: