TAF for de tøffe - Yrkesfag
Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Rita Fosse (17) er TAF-elev ved Frank Mohn i Nordhordland. (Foto: Arvid Steen)

– Fagbrevet som industrirørlegger gir meg et glimrende utgangspunkt til fast jobb eller videre studier, sier hun.

Dette gjør en industrirørlegger

Forkortelsen TAF står for Tekniske og allmenne fag. Kombinasjonen av de to disiplinene er Rita Fosse særdeles godt fornøyd med.

 – Jeg går tre dager på Knarvik videregående skole, og to dager som TAF-lærling. For de åtte dagene i måneden får jeg betalt. Teorien på skolen er langt enklere å komme igjennom når man kombinerer teori og praksis hver uke, sier hun.

Les mer om TAF på Knarvik videregående skule

Knarvik vidaregåande skule er en av tre videregående skoler i Hordaland som kan tilby en fireårig utdannelse hvor man får fagbrev og generell studiekompetanse (se faktaramme til høyre). Sammenlignet med det å være vanlig lærling som ønsker studiekompetanse etter fullført fagbrev 4+1 år, gjør TAF-elevene unna sitt utdanningsløp på et år mindre.

Rita (17) går tre dager på Knarvik videregående skole, og to dager som TAF-lærling. For de åtte dagene i måneden får hun betalt. (Foto: Arvid Steen)

Rita (17) går tre dager på Knarvik videregående skole, og to dager som TAF-lærling. For de åtte dagene i måneden får hun betalt. (Foto: Arvid Steen)

Lønn under utdanning

Hun legger til at det ikke er en ulempe å få betalt de to dagene i uken hun ikke sitter på skolen.

 – De to siste årene blir jeg ansatt som lærling hos Frank Mohn, og får dermed vanlig lærling-lønn på drøyt 300 000 årlig. Det kommer godt med, enten jeg ønsker å spare pengene til videre utdanning, bolig eller rett å slett å ha litt ekstra som jeg kan kose meg med under utdanningen, smiler sier Rita.

Virker det spennende å være lærling? Les mer om hvordan det er å være lærling her!

Fagbrevet som industrirørlegger gir meg et glimrende utgangspunkt til fast jobb eller videre studier.

Rita Fosse, TAF-elev

Høyt karaktersnitt

– Det blir stilt store krav til karakterer, men også motivasjon. Sammenlignet med vanlige lærlinger er det veldig få som faller fra under TAF-utdanningen, sier Rita.

 TAF-nåløyet er minst like lite som de minste rørene Rita jobber med til daglig hos Frank Mohn. Kun de beste elevene får tilbudet.

Inntaket foretas av bedriftene på grunnlag av terminkarakter og intervju der det blant annet stilles minimumskrav til teoretiske kunnskaper, særlig i matematikk og natur- og miljøfag. For øvrig legges det vekt på interesser og gode terminkarakterer i alle fag.

Vil du vite mer om TAF-ordningen?

Bra arbeidsplass

Rita er godt fornøyd med mottakelsen hun har fått ved Frank Mohn Flatøy.

 – Jeg ble tatt godt i mot fra første «arbeidsdag». Bedriften har hatt TAF-elever i over tyve år, så man kan trygt si at de har et grundig opplegg for oss nykommere i industrien, sier hun.

Frank Mohn Flatøy er kjent for å ta godt vare på sine TAF-elever. Mange av dagens ledere i bedriften har selv vært TAF-elever.

 De flinkeste elevene får ofte sponset videre ingeniørutdanning av bedriften. En mulighet som ikke er helt fremmed for Rita.

– Nå har jeg to år igjen før jeg kan ta fagbrev som industrirørlegger, men jeg har lyst til å ta ingeniørutdannelse etter videregående. Om arbeidsgiver kan hjelpe meg med at jeg i retur får fast jobb hos dem etterpå, vil dette være et stort pluss, sier hun.

Hordaland trenger flere lærebedrifter. Vil du bli lærebedrift? Les mer her.